VIDEO Ove smo avione platili 1,1 milijardi €, lete iznad Zagreba!

Hrvatska od Francuske kupuje 12 rabljenih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda. Ugovor o nabavi Rafalea potpisala su u četvrtak nešto iza podneva u Banskim dvorima dva ministra obrane, Mario Banožić i Florence Parly. Avione ćemo platiti 1,1 milijardu eura, a to će biti isplaćeno u pet obroka od 2022. do 2026. godine. Iza podneva, nakon što su ministri obrane Hrvatske i Francuske potpisali ugovor o nabavi aviona, Dassault Rafale F3R, kakve je Hrvatska kupila od Francuske, preletjeli su Zagreb.

Pogledajte video: Prelet Rafalea iznad Zagreba

Platit ćemo ih 1,1 milijardu €, ne 999 mil.

Pratite uživo: Avioni preletjeli Zagreb

No francuske avione nećemo platiti 999 milijuna eura, kako je ranije objavljeno, već 1,1 milijardu. To je jučer rekao ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade. Kako piše Večernji list, Francuzima ide točno ugovorena svota, ali na dio ugovora Hrvatskoj će se morati platiti PDV.

PDV se ne plaća na avione, ali…

Ne na avione jer su rabljeni, već na sve što je nova roba, poput naoružanja i usluga kao što su obuka pilota, simulator i slično. Kako je u proračunu svota navedena u kunama, uključen je i dio koji se odnosi i na očekivanu inflaciju.

Moćni strojevi

Ubrzo je i MORH objavio priopćenje. Kažu kako 999 milijuna eura, odnosno 7.527.481.560 kuna, obuhvaća i iznos PDV-a koji se sukladno Zakonu mora obračunati na novu robu i usluge te se u konačnici uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske, a u cijeli iznos uračunata je i klauzula o očekivanoj indeksaciji cijena.

Ovdje ste mogli pratiti tijek posjeta Emmanuela Macrona Hrvatskoj, od jutarnjeg posjeta Milanoviću na Pantovčaku, polaganju vijenca na Spomeniku domovine do susreta u Banskim dvorima i potpisivanju ugovora o nabavi aviona.

Sve o Dassault Rafaleu

Dassault Rafale je zasigurno najbolji europski nadzvučni borbeni avion. Tehnološki je nadmašio i svog koncepcijskog brata blizanca EF-2000 Eurofightera. Ovaj dvomotorni avion namijenjen je za izvršenje četiri primarne zadaće: za protuzrakoplovnu obranu, za ostvarivanje premoći u zračnom prostoru, za djelovanja zrak-zemlja i zrak-more, kao i za zadaće izviđanja. Sudjelovao je u nizu francuskih ratnih operacija od Afganistana, Iraka, Sirije, Malija do Libije. Ovaj avion bio je prvi lovac zapadne vojne alijanse koji je napao kopnene ciljeve u Libiji 2011. godine.

Više o tome OVDJE.

Čak 9 tona naoružanja, među njima i nuklearno

Avion je projektiran da se zamjena jednog motora može obaviti za svega za 60 minuta. Punjenje gorivom obavi se za 4 do 7 minuta. Smanjen je i broj tehničara za održavanje aviona u prvom, odnosno osnovnom stupnju. Rafale je kombinacija velike borbene moći i velikog doleta. Nosi čak 9 tona naoružanja. Za djelovanja zrak-zrak može nositi rakete Magic, Sidewinder, Mica, ASRAAM i AMRAAM, kao i protubrodske projektile. Kada se radi o zadaćama zrak-zemlja može nositi proturadarske rakete ALARM i HARM, laserski samonavođene rakete i bombe, klasične aviobombe… Posebnost rezervirana samo za francuske potrebe je ta što može izvoditi i napade nuklearnim oružjem. Djelomične karakteristike smanjenog radarskog odraza (stealth)  ostvarene su gotovo idealnim aerodinamičkim oblikom te kroz obilatu upotrebu kompozitnih materijala i raznih senzora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.