Prednosti i mane korištenja eksternog diska na PS4

Iako je PS4 odlična igrača konzola, njen bazni hard disk možda neće zadovoljiti sve vaše potrebe.

Oskudan prostor za pohranu, sporo vrijeme učitavanja i česta rušenja mogli bi mučiti vašu konzolu. Ako imate bilo koji od ovih ili drugih problema, možda je vrijeme da nadogradite svoj tvrdi disk PS4.

Ili možda razmišljate o kupovini eksternog diska za vašu konzolu? Ako je odgovor na ovo pitanje “da”, pročitajte tekst do kraja. Ovo su prednosti i mane istoga.

Trebali biste kupiti eksterni disk za PS4 zato što …

1) Dobivate prijenosnu biblioteku igara

Eksterni disk je odličan za prijenosnu biblioteku igara. S njom, možete svoje digitalne i instalirane igre nositi bilo kuda.

Ovo je win-win situacija ako koristite fizičke igre, digitalne igre ili oboje. Ako koristite fizičke igre, svoje spremljene podatke možete odnijeti kod prijatelja i nećete morati trpjeti dugo čekanje jer njihov PS4 instalira podatke o igri ako koristite vanjski tvrdi disk.

Ako želite igrati digitalne igre, jednostavno možete uštekati vaš eksterni disk, logirati se u vaš PSN račun na prijateljevu konzolu i odigrati igru. Samo se ne zaboravite kasnije odlogirati!

2) Imat ćete PS4 s mnogo više mjesta na disku

PS4 konzola podržava do 8TB eksterne memorije, što je mnogo više od baznih 500 GB s kojima konzola dolazi.

Ako ste bili u situaciji da morate brisati igre s konzole da biste oslobodili mjesto na disku, korištenje eksternog diska rješava taj problem. Vjerojatno ćete odmah uvidjeti prednosti ovoga, čim shvatite da na disk možete instalirati 5+ novih igara.

Nadalje, to je posebno korisno kada imate puno igara u svojoj kolekciji i sve ih igrate povremeno. Ne želite igre stalno brisati i ponovno instalirati jer to traje i traje …

3) Eksterni disk je lako podesiti

Za razliku od internog PS4 tvrdog diska, vrlo je brzo i jednostavno postaviti vanjski tvrdi disk za vašu konzolu.

“Problemi” su minimalni i bit ćete spremni za korištenje vašeg novog tvrdog diska u roku od nekoliko minuta. Najbolje od svega toga je da ne morate fizički otvarati svoj PS4 ili brinuti o tome hoće li novi disk odgovarati dimenzijama unutar PS-a 4.

Sve što trebate je vanjski tvrdi disk između 250 GB i 8 TB koji koristi USB 3.0 ili noviji i USB-A konekciju.

4) Vanjski tvrdi disk nadoknađuje svoj fizički prostor svojim prednostima

Iako je vanjski tvrdi disk zaseban uređaj od vašeg PS4 i stoga zauzima fizički prostor, to zapravo nije tako velika stvar, pogotovo ako uzmete u obzir njegove prednosti.

Činjenica da možete pohraniti desetke igara na vanjski tvrdi disk i odnijeti ga kamo god želite nadmašuje činjenicu da zauzima još prostora u vašoj sobi. Možete ga jednostavno staviti pored ili na vrh vašeg PS4.

5) Vanjski SSD savršen je i za vaše igre za PS4 i PS5

Dok je osnovni tvrdi disk PS4 spori tvrdi disk, PS5 se može pohvaliti brzim SSD-om (Solid State Drive) koji se može pokrenuti i učitati igre u roku od nekoliko sekundi.

Ako kupite vanjski SSD za svoj PS4, odmah ćete vidjeti da se igre učitavaju brže nego ikad prije, a te igre možete prenijeti na svoj PS5. Također ćete moći premostiti jaz između vaše PS4 i PS5 kolekcije igara jer ih imate na istom disku.

6) Možete ga koristiti za backup interne memorije vašeg PS4

Ako ste zadovoljni s internom memorijom vašeg PS4, ipak biste trebali razmisliti o korištenju vanjskog tvrdog diska za izradu backupa podataka.

Nitko ne voli oštećene podatke. U igrama to može značiti gubitak vašeg napretka u igri ili ponovno preuzimanje i instaliranje igre od nule, ažuriranje softvera i sve što ide s time. A s povećanjem veličine igara to neće biti zabavno.

Sve to možete izbjeći backupom podataka vaše PS4 konzole na vanjski tvrdi disk.

Ne biste trebali kupiti eksterni disk za PS4 zato što …

1) Vanjski (tvrdi) disk PS4 je izloženiji

Kao što ime govori, vanjski tvrdi diskovi su … vanjski.

To znači da je vaš tvrdi disk osjetljiviji na oštećenja od unutarnjeg tvrdog diska. Iako ovo možda nije veliki problem, to je nešto što biste trebali uzeti u obzir. Vanjski disk može pasti s police, možete se oštetiti, može prestati raditi iz nekog razloga …

2) Postoji rizik od oštećenja podataka ako ga nepravilno isključujete

Ako isključite vanjski tvrdi disk sa PS4 bez pridržavanja odgovarajuće procedure, riskirate oštećenje podataka i gubitak datoteka s igrama.

Srećom, vrlo je jednostavno sigurno isključiti vanjski tvrdi disk vašeg PS4; poduzimanje ovih koraka osiguravate da nećete morati brinuti da ćete izgubiti bezbroj sati napretka u igranju.

3) Lakše ćete izgubiti vanjski tvrdi disk

Vanjski tvrdi diskovi ne zauzimaju puno prostora, što je odlično. To također znači da ih možete prilično lako izgubiti.

Ovaj je problem gori ako puno putujete s vanjskim tvrdim diskom. Mogli biste ga negdje izgubiti, ili bi vam mogao ispasti iz torbe i zauvijek nestati. Ako ste skloni gubljenju stvari, imajte ovo na umu. Nije velika šansa da će se ovo dogoditi, ali nikad ne znate.

4) Vanjski SSD skuplji je od vanjskog tvrdog diska

Vanjski SSD diskovi nevjerojatno su brzi i poboljšat će vaše iskustvo igranja. No, to dolazi s velikom razlikom u cijeni između HDD-a i SSD-a.

SSD-ovi bi s vremenom trebali pojeftiniti. No, u ovom trenutku, ako odlučite želite li kupiti vanjski SSD ili HDD s istom količinom memorije, cijena je puno veća za SSD. To vjerojatno znate i sami. SSD-ovi pojeftinjuju svake godine, ali još uvijek su mnogima preskupi.

Piše: B.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *