Sutra svečano spajanje novog mosta na Savi kod Stare Gradiške

Sutra u 12 sati održat će se svečana ceremonija spajanja novog mosta preko rijeke Save kod Stare Gradiške.

Prema obavijesti koju smo dobili iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, svečanosti će prisustvovati ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović s državnim tajnikom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Tomislavom Mihotićem, direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matejom Zakonjšekom i šefom Sektora za kooperacije pri izaslanstvu Europske unije u Bosni i Hercegovini Stefanom Ellerom.

Most kod Gradiške dug je 426, a širok 22,5 metara. Imat će četiri trake, po dvije u svakom smjeru. Svaki trak bit će širok 3,75 metara. Minimalna širina plovnog gabarita ispod mosta je 91 metar. Sama nosiva čelična konstrukcija mosta težine je 4.650 tona. Izgradnja mosta u cijelosti bi trebala završiti u svibnju iduće godine, a procjenjuje se kako će njime za desetak godina prelaziti oko 28 tisuća vozila dnevno. Projekt je vrijedan 19,5 milijuna eura bez PDV-a, a zajednički ga financiraju Bosna i Hercegovina (59%) i Hrvatska (41% ukupnog iznosa).

Izgradnja mosta tek je prvi dio velikog projekta u čijoj je drugoj fazi realizacije predviđena izgradnja brze ceste od granice s Mađarskom preko Virovitice i Okučana do granice s BiH, koja osim za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu ima i europski značaj.

Na taj način bit će spojen koridor E661 koji povezuje Split s Banjom Lukom i Balatonom u Mađarskoj i predstavlja transverzalnu vezu srednje Europe i Jadranskog mora.

Zbog svog prometnog i gospodarskog značaja ovaj cestovni smjer uvršten je u treću skupinu prioriteta u mreži prema Strategiji prometnog razvitka. 

>> VIDEO Asfaltiranje Pelješkog mosta

Vlada ograničava cijene goriva: Plenković otkrio kolika će biti cijena benzina i dizela idućih 30 dana


ANDREJ PLENKOVIĆ
‘Tiranin Grbin i Mostovci koji doživljavaju orgazam na Festivalu slobode mi neće prišiti Sanadera’


Trpimir Goluža


Održali konferenciju
Most: Na dnevni red Skupštine uvrstili smo točku o Zagrebačkom holdingu


Mostar policija


upućivali mu prijetnje
Slučaj podigao napetosti u Mostaru: Policajci odbacili odgovornost za premlaćivanje mladića
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *