Merkel: Samo jedinstvena Europa može se nositi s Kinom

EUROPA se može nositi s usponom Kine samo ako govori jednoglasno, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel primajući Europsku nagradu Karlo V. i pozvala je kontinent na jedinstvo. 

“Način na koji ćemo se nositi prema usponu Kine kao gospodarska, politička i vojna sila… ovisi umnogome o tome govori li Europa jednoglasno”, rekla je Merkel, prenosi agencija Reuters.

“Europa je snažna jedino ako je jedinstvena”, rekla je nakon što je primila nagradu iz ruku španjolskog kralja Filipa VI. na svečanosti u Kraljevskom samostanu Yuste.

“Kada se kratkoročni nacionalni interesi postavljaju iznad europskih projekata i pravosudnih temelja, stvari kreću u lošem smjeru”, kazala je na svečanosti kojoj je nazočio i španjolski premijer Pedro Sanchez.  

Kakvu je to nagradu dobila?

Merkle je nagradu primila za predanost u gradnji europskog jedinstva, rekao je Guillermo Fernandez Vara, predsjednik vlade pokrajine Extremadura i predsjednik Europske iberoameričke akademije Zaklade Yuste, prenosi agencija dpa. 

Kralj Filip VI. istaknuo je da nagrada odlazi u ruke osobe koja je uvijek bila ispred svog vremena.

Merkel je uvijek stajala iza konstruktivnih rješenja i tražila je kompromis pridonoseći europskom jedinstvu i bliskim odnosima između Španjolske i Njemačke, rekao je kralj Filip.

Utemeljena 1992., Europska iberoamerička akademija Zaklade Yuste dodjeljuje Europsku nagradu Karlo V. od 1995., a bivši njemački kancelar Helmut Kohl primio ju je 2006.

Karlo V., car Svetog Rimskog Carstva iz dinastije Habsburg, najmoćniji vladar u prvoj polovici 16. stoljeća za kojeg se govorilo da je vladao carstvom u kojem “sunce ne zalazi”, živio je u San Geronimo de Yusteu do smrti 1558. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *