Jugoslavenski reprezentativac oštro o Jarniju: Da sam mogao, u tom trenutku bih ga likvidirao

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je sa selekcijom ondašnje Jugoslavije dva zanimljiva i napeta meča u kvalifikacijama za Euro 2000. kojih se 22 godine poslije prisjetio bivši veznjak selekcije istočnih susjeda Albert Nađ (46).

“Vatreni” su prvi put propustili veliko natjecanje jer su završili bod iza Republike Irske, a dva iza Jugoslavije. Ključan je bio posljednji meč Hrvatske i Jugoslavije na Maksimiru.

POGLEDAJTE VIDEO: Rodbina Josipa Stanišića u Osijeku

Kako danas gleda na te utakmice, upitali su ga u podcastu Meridian Sporta.

– Prva asocijacija je svakako plasman na Euro 2000., ali i detalj koji nam je mogao napraviti velike probleme. Naravno, tu mislim da onaj čuveni duel između Bate Mirkovića i Roberta Jarnija. Bata Mirković je tad ispao heroj, ali pitanje je što bi bilo da se kojim slučajem nismo plasirali na Europsko prvenstvo – rekao je Nađ.

U prvoj utakmici na Marakani 18. listopada 1999. pred 48.000 gledatelja završilo je bez golova. Više od igre pamti se nestanak struje prije početka.

– To je bilo iznenađenje za sve nas. Ukopao sam se u mjestu jer nisam znao što se događa. Hrvati su također bili u čudu, neki igrači prilazili su mi i pitali: “Stari, što je ovo?”. Odgovorio sam da nemam pojma i da samo svi trebamo ostati smireni koliko god je moguće – rekao je Nađ.

Tko se više bojao, Srbi ili Hrvati?

– U strahu smo bili i mi i Hrvati. U prvom trenutku nismo znali što se događa, je li to čin diverzije ili samo stjecaj okolnosti. Prekid je trajao više od 45 minuta, Hrvati se nisu htjeli vratiti na teren, ali je delegat izričito tražio da se utakmica nastavi. Završila je tako kako je završila.

Došao je kraj kvalifikacija i odlučujuća utakmica za plasman na Euro 9. listopada. Hrvatskoj je trebala pobjeda, a završilo je neodlučeno (2-2).

– Od samog dolaska u Zagreb imali smo maksimalno osiguranje. Imao sam dojam da nam ne može pasti ni dlaka s glave. Neposredno uoči utakmice dobili smo isti tretman kao i oni u Beogradu, ali mi smo bili samo fokusirani na prolaz na Europsko prvenstvo.

Zoran Mirković dobio je crveni karton u 41. minuti zbog hvatanja za međunožje Roberta Jarnija.

– Kad sam vidio da će španjolski sudac pokazati crveni karton Bati Mirkoviću, odmah sam krenuo prema Jarniju. Da sam mogao, u tom trenutku bih ga likvidirao. Sva sreća da sudac nije vidio koliko sam bijesan i agresivan, mogao sam i ja prijevremeno završiti utakmicu – jasan je Nađ.

ISKLJUČENJE MIRKOVIĆA OD 8:38:

Ipak, nogometaši su brzo smirili strasti i odigrali utakmicu do kraja. Alen Bokšić pogodio je za vodstvo u 20., okrenuli su Predrag Mijatović i Dejan Stanković, a s igračem više Hrvatska je uspjela samo izjednačiti preko Marija Stanića u 47. minuti. Srbi i Crnogorci slavili su odlazak na Euro.

– Dan kasnije Jarni i ja sreli smo se na aerodromu. Čim smo se izdaleka ugledali, počeli smo se smijati. Onda je počela prijateljska priča. To je sve normalno, izvan terena smo prijatelji, a na njemu maksimalni profesionalci – priča Nađ.

Sjeća se još jedne stvari.

– Najveći dojam na samom kraju utakmice bila mi je tišina na Maksimiru i naše slavlje zbog plasmana na još jedno veliko natjecanje – rekao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *