Branko Bačić, HDZ-ovac koji je osobno nosio prljavi novac: Ništa nisam primijetio

BRANKO BAČIĆ, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog kluba HDZ-ovih zastupnika, komentirao je jučerašnju pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu i HDZ-u.

Podsjetimo, Bačić je nacionalnu političku karijeru započeo u vrijeme Ive Sanadera. U vrijeme kad se odvijala afera Fimi media, za koju su jučer Sanader i HDZ pravomoćno osuđeni, bio je glavni tajnik HDZ-a, član Predsjedništva stranke i državni tajnik u Sanaderovoj vladi.

Bačić je osobno nosio novac 

Bačić je na suđenju za aferu Fimi media potvrdio da je 2010. godine USKOK-u predao 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura. Bačić je novac osobno dostavio USKOK-u nakon što je tadašnja premijerka Jadranka Kosor obavijestila tadašnjeg državnog odvjetnika Mladena Bajića da se taj novac već 10 mjeseci nalazio u HDZ-ovoj blagajni.

“Nakon što je Kosor obavijestila da smo u kasi našli taj iznos, ja sam ga kao tajnik dostavio u Državno odvjetništvo”, rekao je tada Bačić

Jučerašnju presudu danas je komentirao u razgovoru za N1.

“Nije mi bilo na kraj pameti”

“Stranka je u to vrijeme imala velike i značajne prihode. Imali smo velik broj zastupnika, prihodi iz proračuna su bili jako, jako veliki, imala je i velik broj vijećnika te je iz lokalnih proračuna imala velike prihode, naplaćivala je članarinu, a i donacije su bile izdašnije. Stranka je tada raspolagala velikim novcima. Nisam mogao sumnjati, nije mi bilo ni na kraju pameti da bi bilo potrebno na bilo koji način skupljati nezakonita sredstva kako bi se financirali određeni rashodi. S druge strane, o takvim nezakonitim postupcima Predsjedništvo stranke nije raspravljalo u godinu dana dok sam ja bio član. Tek nakon što je pokrenuta afera, doznali smo za određene stvari za koje do tada nismo znali. Ne mogu prihvatiti nikakvu odgovornost za nešto što nisam znao niti sam mogao znati, ni ja ni ostali dužnosnici koji nisu obuhvaćeni optužnicom”, rekao je danas Bačić.

“Kažnjeni smo onako kako stranka može biti kažnjena”

Rekao je da se zbog svega osjeća razočarano.

“Mislim da je to nanijelo štetu stranci. Mi smo zbog toga na izborima koji su uslijedili 2011. kažnjeni onako kako politička stranka može biti kažnjena. Izgubili smo te izbore i to je na određeni način bila kazna koja je zadesila stranku zbog onoga što se događalo u vrijeme kada je stranku vodio Ivo Sanader”, rekao je Bačić.

“Nisam bio upoznat, nisam primijetio ništa sumnjivo”

Upitan je li mu u to vrijeme išta bilo sumnjivo, s obzirom na to da je blisko surađivao sa Sanaderom, Bačić je odgovorio: “Ja sam bio državni tajnik u to vrijeme u vladi i nisam ni na kakav način dolazio u kontakt s agencijom Fimi media, nisam imao nikakvog doticaja. Takva saznanja, da postoje radnje koje su nezakonite i zbog kojih je nastajao crni fond… Nisam bio upoznat. Nisam ni prikupljao te novce niti sam ih dijelio. Kažem, pri takvom iznosu novca kojim je stranka raspolagala ni na pamet mi nije moglo pasti da bi se mogle raditi ovakve radnje. Nisam primijetio ništa sumnjivo.”

“Nije se moglo naslutiti da bi na bilo koji način postojali takvi postupci. Takve informacije nismo imali. Sve se saznalo kada je Sanader otišao”, dodao je Bačić.

Podsjetimo, Vrhovni sud u srijedu je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3.5 milijuna kuna kazne te državi vratiti 14.6 milijuna kuna nepripadne koristi, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14.9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1.25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *