Mercedes najavio: do 2030. potpuno prelaze na struju

Čak tri nove arhitekture za električna vozila, instalacije velikih baterijskih sustava i izgradnja tvornica, pojednostavljivanje punionica, nova partnerstva i radikalni zaokret u poslovanju – sve su to odluke koje će omogućiti potpunu elektrifikaciju game Mercedesa do kraja desetljeća

Ako nekome nije bilo jasno da se svijet automobila nezaustavljivo kreće prema 100%-tnoj elektrifikaciji, nakon ovog priopćenja vjerojatno će se i posljednji skeptici predomisliti. Naime, kultni proizvođači automobila visoke klase, koji su na cijeni u cijelom svijetu – Daimler i Mercedes-Benz – objavili su kako je njihova grupacija posvećena potpunom prestanku proizvodnje automobila na fosilna goriva do kraja ovog desetljeća, čim to tržišni uvjeti dozvole.

— tekst slijedi nakon oglasa —

U svojem su velikom i ambicioznom planu najavili još nekoliko ciljeva koje misle ostvariti. Tako kažu da će od 2025. godine sve nove arhitekture vozila biti razvijane samo s električnim pogonima na umu, a da će te godine biti predstavljene čak tri. Od tada će svaki model njihove kompanije nuditi i električnu alternativu, najavio je to Ola Källenius, CEO Daimlera i Mercedes-Benza.

Od kombija do AMG-a

Tri najavljene platforme bit će MB.EA, za srednje i velike putničke automobile, AMG.EA, namijenjenu sportskim modelima te VAN.EA za laka gospodarska vozila na struju. Elektrifikacija će, dakle, biti sveobuhvatna i zahvatit će sve segmente Daimlerovih i Mercedesovih vozila, uključujući kombije i sportske AMG modele.

Za ostvarenje tog plana potrebno je radikalno zaokrenuti poslovnu i financijsku sliku grupacije, pa se najavljuju i velike investicije. U baterijske tehnologije do 2030. bit će uloženo preko 40 milijardi eura, a bit će pokrenute i nove tvornice te partnerstva. Mercedes će raditi i na širenju mreže punionica koje će opremiti vlastitom “Plug & Charge” tehnologijom – ona će omogućiti vlasnicima e-vozila da ih nadopune bez da prolaze bilo kakvu proceduru autentifikacije ili plaćanja na samoj lokaciji punionice. Najavljuje se i suradnja sa Shellom i integracija njihovih punionica u isti sustav.

Pri transformaciji će posebna pozornost biti usmjerena na zaposlenike. Njih je već oko 20 tisuća u Njemačkoj prošle godine prebačeno na projekte električnih vozila, a primjerice, samo u softverskom odjelu koji će raditi operacijski sustav za nove modele kompanija planira zaposliti oko 3 tisuće novih stručnjaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *